top of page
Zoeken
  • lynnsteelant

10 krachtige tips voor meer zelfvertrouwen

Bijgewerkt op: 23 feb. 2022

Heb jij ook vaak negatieve gedachten over jezelf? Voel je je al eens overweldigd door emoties en onzekerheid? Zie je soms het bos door de bomen niet meer?

Een laag zelfbeeld/ weinig zelfvertrouwen is vaak aangeleerd door negatieve ervaringen. Goed nieuws: wat je hebt aangeleerd, kan je ook afleren! Ontdek hoe je dat kan doen via deze tips.


Het orakel van selfie

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid

Om te groeien in zelfvertrouwen, is het essentieel dat je jezelf eerst leert kennen. Word je bewust van hoe je lichaam aanvoelt, wat je gedachten zijn en welke emoties je hebt. Neem 3 keer per dag een selfie van je innerlijk. Noteer hoe het op dat moment gesteld is met je lijf, hart en hoofd. Doe dit een week lang en kijk wat de rode draden zijn.


Accepteren, accepteren, wie z’n best doet…

Merk niet alleen op hoe het gaat met je lichaam, gevoelens en gedachten, maar aanvaard het ook echt. Ook al wil je het misschien niet en voelt het onaangenaam, er tegen vechten betekent alleen maar dat je strijdt tegen een deel van jezelf. En dat is enorm uitputtend! Accepteren betekent echter niet dat je passief zomaar alles ondergaat. Je creëert wel ruimte en rust voor jezelf, vanwaaruit je de actie kan ondernemen die je écht vooruit helpt.


Misschien moet je jezelf eerst tegenkomen voordat je jezelf kan zijn

Kleef geen etiket van ‘goed’ of ‘slecht’ op wat je voelt of denkt of op de moeilijke situatie waar je in zit. Zie het als een boodschap, een uitnodiging om te groeien in bewustzijn. Weinig energie of pijn hebben is niet ‘negatief’, het is een duidelijk signaal om het rustiger aan te doen. Tegen de muur lopen omdat je jezelf al jaren voorbij aan het lopen bent en je nu echt niet meer kan, hoeft niet ‘nadelig’ te zijn. Akkoord, het doet verdomd pijn en het is lastig als je er midden in zit. Maar als je bereid bent om naar jezelf te kijken en de levenslessen te leren die in deze situatie verborgen liggen, dan zal het opeens een heel groot cadeau blijken!


Maandelijks 400 euro

Dat is de gemiddelde kostprijs voor brandstof, verzekeringen, belastingen en onderhoud van onze auto. Hoeveel investeer je maandelijks aan de energie en het onderhoud van je eigen menselijke voertuig? Voed je lijf letterlijk en figuurlijk met gezonde dingen. Een dieslwagen gevuld met benzine zal ook snel beginnen tegenpruttelen. Luister naar je lichaam en de signalen die het je voortdurend geeft. Neem rust wanneer je voelt dat je het nodig hebt. Als er een rood lampje in je auto pinkt, dan blijf je toch ook niet zomaar verder rijden?


Positieve zelfbevestiging

Wat je denkt, straal je uit. Wat je uitstraalt, trek je aan.

Als jij voortdurend tegen jezelf zegt ‘ik zal het toch niet kunnen’, ‘dit is toch niets voor mij’, ‘ik ben toch niet goed genoeg’, dan haal je jezelf alleen maar naar beneden. Als je jezelf deze ideeën voldoende wijsmaakt, dan zullen ze ook werkelijkheid worden, want onbewust zal je alles doen om te zorgen dat datgene wat je denkt ook werkelijkheid wordt. Keer het om. Denk positief: ‘Ik kan het! Ik ben het waard! Ik ben een prachtmens! Ik ben goed genoeg! Ik verdien het!’ Eens kijken welke positieve veranderingen er dan in je leven gebeuren.


Let it flow

Laat je emoties stromen. Als je kwaad bent, stamp dan maar eens goed met je voeten op de grond. Als je verdrietig bent, laat je tranen dan maar eens goed vloeien. We worden al zo lang aangeleerd om onze emoties op te kroppen. Of beter, we worden van kinds af aan al afgeleerd om om te gaan met onze emoties. Van etterende wondes gesproken! En ja, dat klinkt misschien vies, maar wat dat binnenin met jou doet, is op z'n minst gezegd niet netjes. Neem je emoties vast, laat ze er zijn, ga er door. Alleen maar door ze vast te pakken, kan je ze ook loslaten.


Mild en milt

Niemand is perfect. Ook jij niet. Ben je nooit geweest en zal je ook nooit worden. Vergeef jezelf voor de fouten die je hebt gemaakt en nog zal maken. Zie het als ervaringen die jij – en eventueel ook de ander, als die er is – nodig heeft om te kunnen groeien. Wees niet te kritisch. Leg de lat niet te hoog. Wees mild voor jezelf. Wist je trouwens dat gebrek aan (zelf)vertrouwen een emotie is die belastend kan zijn voor de miltenergie? Korte oefening: leg je handen op je milt (links onder je ribben) en adem 5 keer rustig in en uit. Voel je de zachtheid en het vertrouwen groeien?


Nothing compares to you

We hebben de neiging om het slechtste wat we wéten over onszelf te vergelijken met het beste wat we veronderstellen bij anderen. Wat anderen delen met ons is slechts een fractie van wat er allemaal bij hen leeft. Hoe ben je trouwens zelf? Je deelt toch ook alleen maar de leuke momenten op social media en doet toch ook alsof je helemaal happy bent als je vrienden of familie op bezoek hebt terwijl dat niet altijd zo is? De enige vergelijking die er toe doet is die met jezelf. Maar die vergeten we dan vaak te maken. Zelden kijken we bewust eens om naar waar we 5 jaar geleden stonden, vorige week of gisteren. Het feit dat jij dit nu leest, wil zeggen dat je al grote stappen hebt gezet! Tip: schrijf 5 van je kleine of grote successen uit de afgelopen tijd op. Voel de fierheid die je hierover hebt en deel dit ook met je omgeving.


Van onmacht naar kracht

The force is within you

Verwacht niet van je partner of collega of baas dat die zal veranderen zodat jij je zelfvertrouwen kan opbouwen. Zo kan je wachten tot Paasmaandag op een zondag valt. Neem het in eigen handen en besef dat jij de enige bent die jouw zelfvertrouwen kan en zal opbouwen. En sorry voor de tough love, maar jij bent trouwens ook de enige die het kan afbreken. Als ‘iemand jouw zelfvertrouwen naar beneden haalt’, dan is dat omdat jij dit hebt toegelaten. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen leven. Laat je geluk niet afhangen van iets of iemand buiten jou.


Waarom moeilijk doen als het samen kan?

Als je een nieuw toestel koopt, een huis wil verbouwen of twijfelt over welke schoenen het best bij je outfit passen, vraag je graag advies. Maar als het gaat over hulp vragen bij de fundamentele dingen des levens, dan voelen we ons ‘zwak’ (want ook dat wordt er ons al decennialang ingeprent) of willen we de ander niet belasten. Het vraagt verdorie heel wat moed om je hart op tafel te leggen of je onzekerheid te delen. En ja, jij bent de enige die je zelfvertrouwen kan opbouwen, maar je kan je laten ondersteunen en inspireren door anderen. Je hoeft het niet alleen te dragen.


Ben je benieuwd naar wie ik ben en hoe ik je kan ondersteunen in je groei naar meer zelfvertrouwen? Ontdek het snel!

135 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page